Rodion Sulyandziga. Foto: Anna Sunna
Luleå

Arktiska rådet träffas i Luleå

"Väldigt förväntansfull på det första mötet"
1:24 min

Klimatförändringar och naturresurser som frigörs i takt med den globala uppvärmningen gör Arktiska rådet till ett viktigt forum för urfolken.  Det  menar Rodion Sulyandziga  i RAIPON , en av de sju urfolks-organisationer som representeras i rådet.

 Rodion Sulyandziga är Udege, hans hemtrakter i är nordöstra Ryssland, å där hotas skogen de lever i av avverkning. Att just hitta balans mellan urfolkens traditionella levnadssätt och industriell utveckling är en av utmaningarna för arktiska rådet att arbeta med, menar han.

 Gunn-Britt Retter företräder Samerådet i Arktiska rådet. Hon pekar ut två viktiga saker som mötet i Luleå ska behandla - ett berör klimatförändringar och riktar sig till ungdomar inom rennäringen, det andra är ett språkprojekt som rör urfolkspråken i Arktisk. Och till Sverige som sedan i våras håller i ordförandeklubban i Arktiska rådet ger hon beröm.

 -  Vi har haft en god dialog med samiska organisationer och Sametinget på svensk sida. Och jag har stora förhoppningar på de vidare arbetet och väldigt förväntansfull på det första mötet, säger Gunn-Britt Retter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".