Karin Vannar. Foto: Jonny Skoglund/SVT Sápmi.
Sápmi

Utbildningskommitténs rapport överlämnas

oahpahuskommetea rapporta
1:39 min

På plenum i Östersund förra året inrättades en utbildningskommitté med uppgift att utforma Sametingets utbildningspolitiska program

Nu har kommittén överlämnat rapporten till Sametinget. Och en av dom som suttit med i kommittén är Guovssonástis Karin Vannar.

 - Vi har föreslagit att Sametinget ska inrätta en utbildningsnämnd med politiker som ska arbeta med utbildningsfrågor, säger Karin Vannar.

 På Sametingets oktoberplenum förra året i Östersund inrättades en utbildningskommitté med uppgift att utforma Sametingets utbildningspolitiska program. Nu har kommittén överlämnat rapporten till Sametinget. Den ska behandlas på nästa plenum och har skickats ut på remiss till olika föreningar och institutioner. I rapporten presenterar utbildningskommittén målen för samisk utbildningspolitik.

 - Utbildningskommittén har tagit fram ett dokument med mål och visioner, vi vill få förslag på strategier för att nå målen, säger Sara Larsson.

 Karin Vannar är ledamot i utbildningskommittén och hon berättar att kommittén har övergripande tittat på den samiska utbildningen. Kommittén föreslår att Sametinget inrättar en utbildningsnämnd med uppgift att arbeta med samiska utbildningsfrågor.

 I rapporten framkommer bland annat att det är absolut nödvändigt att en samisk lärarutbildning startas och i all utbildning ska det undervisas om det samiska språket, kulturen, religionen, historian och de samiska näringarna. Även information är nödvändig så att de samiska föräldrarna vet vilka rättigheter de har.

 Karin vannar berättar att kommittén föreslår att Sametinget övertar sameskolverksamheten.

 - Sameskolstyrelsen som tar hand om sameskolfrågor är själv en myndighet, och vi vet inte när de hamnar under sametinget, säger Karin Vannar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".