Sametinget

Per Mikael Utsi ny styrelseordförande

"Ja jag är inte alls förberedd på det här"
1:08 min

Plenum valde efter lunch att en proportionell styrelse med fem ledamöter ska leda Sametinget. Den tidigare oppositionen föreslog att Ingrid Inga i Samelandspartiet, Anders Kråik i partiet Samerna och Per Mikael Utsi i Guovssonásti som ny styrelseordförande. Vilka också valdes av plenum.

Sametingets plenum beslutade efter valet 2009 att styrelsen ska väljas proportionellt - det vill säga en modell liknande kommunernas där alla partier är representerade.

Men det här har inte fungerat och man har tidigare bytt styrelse två gånger. Senaste styrelsen som suttit fram till det här plenum var en majoritetsstyrelse med Min Geaidnu, Jakt- och Fiskesamerna, Albmut och Landspartiet svenska samer.

Och efter att plenum beslutat om en proportionell styrelse, då en parlamentarisk styrelse inte kunde få majoritet, avstod Landspartiet Svenska Samer och Min Gaednu att delta i styrelsen eftersom man inte har något valtekniskt samarbete.

Den nya styrelsen består nu av Ingrid Inga, Anders Kråik, Per-Mikael Utsi, samt Håkan Jonsson och Agneta Rimpi i Jakt- och fiskesamerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".