Barbro Alatalo Foto: Lisa Utsi/Sameradion
Arvidsjaur

Genus och demokrati i fokus

"Vad har män och kvinnor för roll idag"
1:57 min

Norrbottenlänslandsting, NLL, kultur och utbildning, arrangerar för femte gången en konferens i samarbete med länets nationella minoriteter. Denna gång, i Arvidsjaur, är genus och demokrati i fokus.

Barbro Alatalo, projektledare, berättar om konferensens innehåll.

- Vad har män och kvinnor för roller idag, inom minoriteterna. Och hur speglas det historiskt och idag. Om jag är marginaliserad och maktlös, då har jag ju ingen möjlighet att påverka den demokratiska processen heller. Utan man måste bli medveten först om rollerna, hur ser dom ut, vilka roller har vi fördelat till minoriteterna. Till män och kvinnor, och hur ser det ut idag i samhället med dom demokratiska processerna, med fullmäktige, samrådsgrupper och olika projekt som kommer ha långsiktig påverkan på män och kvinnor inom länet, berättar Barbro Alatalo.

Tidigare konferenser har handlat om de fem minoriteterna i länet, samer, tornedalingar, sverigefinnar, romer och judar, för att öka kunskapen om deras kultur och historia. Minoritetslagstiftningen har varit en röd tråd genom alla konferenser.

Michael Teilus, sametinget, tycker att konferensen är viktig. Men han tycker att huvudtemat har varit något annat.

- jag tror den är väldigt bra, faktiskt, till vidare utbildning. Även om namnet var genus och demokrati, så är huvudtemat näst intill minoritetspolitik.Och Kommuner och även minoriteter behöver hela tiden lära sig. Minoritetspolitiken, hela det området, rör på sig - snabbt!, säger Michael Teilus.

Mikael Teilus om minoritetslagen som verktyg för samråd och inflytande i samhället.

- Dels så är det att hjälpa till och tillse kommuner och landsting men också att en hel rad statliga myndiheter har information om det här, och att myndigheterna i sin tur informerar sin befolkning om rättigheterna, säger Mikael Teilus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".