Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samediggi

Sametinget gör en gruvpolicy

Publicerat onsdag 9 november 2011 kl 14.52
"Målet för min del är att vi ska ha ett samhälle med en hållbar utveckling "
(1:49 min)
1 av 2
2 av 2
Samelandspartiets Ingrid Inga fick igenom extra ärendet gruvpolicy under plenum i Karasjok. Foto Lars-Ola Marakatt

Meningarna går isär när nu Sametinget börjar arbetet med att ge sin syn på gruvetableringar i Sápmi.
- Målet för min del är att vi ska ha ett samhälle med en hållbar utveckling, säger Sara Larsson, Min Geaidnu.
- Detta måste göras för att minska skadorna på rennäringen, säger Ingrid Inga samelandspartiet.

Sametinget beslutade igår att börja arbetet med att ta fram en gruvpolicy. Meningen är att samerna via Sametinget ska kunna komma in tidigare i ärenden som rör nya gruvetableringar inom Sápmi.
- Målet för min del är att vi ska ha ett samhälle med en hållbar utveckling där de traditionella näringarna är en del av ett modernt samhälle. Det går att göra men då måste sametinget inta en tydlig position eftersom de ekonomiska krafterna är så stora, säger Sara Larsson, Min Geaidnu.

Det finns mycket mineraler i Sápmi.
Och många vill hitta dem för att någon gång göra jättevinster som LKAB. I fjol gjorde LKAB en vinst på 12 miljarder före skatt.
- Det som är viktigt är att vi har en tydlig strategi och att det samiska blir representerade tidigt i processen. För det handlar inte om att säga nej till allting. Det finns områden som är lämpade och sen finns de områden som absolut inte är lämpade, säger Sylvia Simma. Enligt henne handlar det om att skydda rennäringen men också jakt- och fiskeintressen.

Många samebyar har redan för länge sen gjort påtryckningar att sametinget ska ta frågan på allvar. Bland andra Vapsten och Malå som för sex år sedan uttryckte att Sametinget skulle ta ett större ansvar.

Varför har inget gjorts hittills?
- Det kan jag också fråga mig. Varför har inget gjorts hittills. Vi har haft ett sameting sedan 1993. Det borde kanske varit en av de viktigaste besluten att ta, säger Sara Larsson.

Nu har Sametinget fått påtryckningar av Girjas och Leavas i Kirunaområdet där många företag flockats för att leta efter nya fyndigheter. Och nu har Sametinget beslutat att en gruvpolicy ska göras. Men meningarna om målet för gruvpolicyn är delade.
- De som berörs måste vara med i processen och ha inflytande för att minska skadorna för rennäringen, säger Ingrid Inga samelandspartiet.
- En policy kan vara till hjälp för samebyarna för i den ska vi klargöra vilka rättigheter rennäringen har i området.

Motverkar ni inte samhällsutvecklingen? Alla behöver ju mineralerna och järnmalmen för att tillverka skotrar bilar bland annat.
- Visst är det väl så. Samtidigt är det så att en näring inte kan knuffa undan en annan. Vi ska ha hållbara näringar. Och att det sker under de förutsättningar att rennäringen kan vara med att påverka hur många gruvbolag som får undersökningstillstånd och som får bearbetningskoncession.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".