Duane Smith, president ICC. Foto: Anna Sunna.
Luleå

Urfolken i Arktisk känner sig utanför

"Vi har inte alltid resurser att delta där vi vill vara med"
2:04 min

Urfolken i Arktisk har inte möjlighet att delta fullt ut i Arktiska rådets arbete, det menar Duane Smith, president i ICC (Inuit Circumpolar Council).

- Vi har inte alltid resurser att delta där vi vill vara med, säger Duane Smith, president i innuiternas organistation ICC.

Urfolken i arktisk representeras av sex urfolksorganisationer som är så kallade permanenta medlemmar. De har ingen rösträtt till skillnad från de åtta medlemsstaterna. Trots att urfolken saknar rösträtt har de möjlighet att delta och påverka processerna inom rådet. Men det går inte alltid eftersom man saknar ekonomiska medel.

Samerådets Gunn-Britt Retter pekar ut problemet att fylla de platser som finns i olika projekt- och arbetsgrupper som en av de stora utmaningarna för samerådet:

Duane Smith menar att konsekvensen blir att forskning- och andra projekt kommer att sakna urfolksperspektiv.

Duane Smith pekar också på att arktiska rådet enligt Nuukdeklarationen som antogs i våras när Sverige tog över ordförandeskapet har ett ansvar för att urfolken ska kunna delta i rådets arbete.

Gustav Lind, Sveriges arktisk ambasadör är medveten om problemet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".