1 av 2
Barnen spelar memory. Spelet finns i kunskapslådan Jågloe. Foto: Pressbild
2 av 2
Den samiska kunskapslådan Jågloe. Foto: Pressbild

Samisk kunskapslåda delas ut

"Lådan kan användas dels i informationssyfte i en barngrupp"
1:37 min

Samiskt informationscentrum och Samisk språkcentrum delar ut den samiska kunskapslådan Jågloe till förskolor i de 18 samiska förvaltningskommunerna.

- Lådan kan användas dels i informationssyfte i en barngrupp. Om man utgår från barngruppen och deras närmiljö. Samer och samiska finns i många av dessa förvaltningskommuner. Förskolorna kan även använda materialet individuellt, berättar Ingegerd Vannar som är språkkonsulent vid Samiskt språkcentrum.

Jågloe innehåller bland annat sagor, spel och sånger på nord-, syd- lulesamiska och svenska. Förskolelärarna har även själv möjlighet att lägga till material om det är något som saknas. Lådan ska även kunna användas av förskolelärare som inte pratar samiska.

- Vi har gjort en handledning till lådan där man förklarar hur de olika färgerna tillhör de olika språken. Och till färgerna utgår vi från samedräkten, Gapthan, berättar Ingegerd Vannar.

 Ingegerd Vannar tror inte lådan kommer att gömmas undan och glömmas bort.

- Skollagen betonar det här med modersmålet och att man är skyldig att medverka till att barn med annat modersmål än svenska är skyldiga att lära sig såväl modersmålet som svenska. Jag har svårt att se att man frångår det uppdraget som man är ålagd att göra, säger Ingegerd Vannar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".