Ingrid Inga
Sametinget

Inga krav på samiska för kanslichef

Sametinget har varit utan ordinarie kanslichef i ett halvår och har fortfarande inte hittat någon kandidat till tjänsten. Nu kritiseras tidigare styrelsen för hur annonsen har utformats, bland annat för att det inte ställs krav på kunskaper i samiska.

Sametinget har gett en rekryteringsfirma i uppdrag att ta fram lämpliga kandidater.

Samelandspartiets Ingrid Inga menar att det en självklarhet att kanslichefen måste kunna samiska, dels för att kunna kommunicera i det samiska samhället och för att sametinget ska stärka det samiska språket.

Hon förstår att rekryteringsprocessen tar lång tid, men hon är kritisk till att det i jobbannonsen inte krävs akademisk utbildning och kunskap i samiska.

- En kanslichef måste ha akademisk utbildning, för med jobbet följer stora och svåra frågor, säger Ingrid Inga.

Tidigare styrelseordförande Sara Larsson i Min geaidnu förklarar varför de inte krävt akademisk utbildning och kunskap i samiska:

- Av den enkla anledningen att Sametingets kanslichefsjobb idag inte är särskilt eftertraktat och vi vill har många att välja på.

Larsson säger att även om det i annonsen inte krävs akademisk utbildning och kunskap i samiska så är givetvis de kunskaperna meriterande. För Sametinget är det viktigaste att hitta bra ledare, oavsett utbildning, menar hon.

- Sametingets viktigaste uppgift just idag är att få till bra ledarskap både på kansliet och i styrelsen och vi utesluter inte att det finns sådana personer som inte har formell akademisk utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".