Åsa Persson, bergmästare. Foto: Marica Blind.
Kiruna

Kom ej överens med sameby - gruvföretag kräver arbetsplan

0:39 min

Företaget Kiruna Iron AB går vidare med sina planer på gruvverksamhet utanför Kiruna. Eftersom företaget inte kommit överens med Laevas sameby så begär företaget nu att bergmästaren ska fastställa arbetsplanen för deras undersökningsarbeten i Rakkurijokki.

– En arbetsplan ska visa exakt var företaget har tänkt att göra, borra. Det ska även visa en tidsplan, säger Åsa Persson, Bergmästare.

Hur ofta får du som bergmästare gå och fastställa en arbetsplan?
– Det är oerhört ovanligt. Sedan lagen om arbetsplan kom till 2005 har vi endast gått in två gånger. Nu har vi ett tredje fall pågång och det är Rakkurijokki. Sameby och bolaget har inte kommit överens och därför har företaget begärt en arbetsplan, säger Åsa Persson.

Malmletning följer lagen

Vi följer den svenska lagstiftningen säger Scandinavian Resources VD Damian Hicks angående deras dotterbolag Kiruna Iron AB:s malmprospektering i Kalix älvdal, på marker där Leavas och Girjas samebyar har sina renbetesmarker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista