Sápmi

"Behövs nytt blod i politiken"

1:55 min

Det behövs fler ungdomar i den samiska politiken för att Sametinget inte ska bli ett pensionärsfäste. Men vad säger ungdomar idag, vill dom satsa på en karriär i samepolitiken?

Medelåldern hos dagens sametingspolitiker är 47 år. Bara två är yngre än 30 år och sex är äldre är 60 år. Sara Parfa Svonni, 18 år från Jokkmokk, känner att Sametinget inte lockar henne.

- Det har ju mycket med att göra med kaoset på Sametinget. Det är det som har skrämt i väg mig. 

Den dåliga debattkulturen i Sametinget, är också en faktor man pratat om som skrämmer ungdomarna. Sara Parfa Svonni tror inte att ungdomar som börjar engagera sig politiskt i Sametinget skulle få någon hjälp.

- Att alla bråkar så mycket och inte kan komma överrens och inte ens försöker. Är man en minoritet så måste man hålla ihop. Det fungerar inte annars. Jag tycker inte riktigt att de har förstått det, säger Sara Parfa Svonni.

Kristoffer Thomasson, 22 år från Jänsmässholmen, tror att den dåliga debattkulturen skapats av dålig finansiering och att politikerna inte hinner arbeta med förslagen.

- Jag tror att de får fel uppfattning om det hela. Man ser bara att det är ett stort kaos. Allting kommer upp på bordet när de ska fatta beslut, då kommer nya förslag och de börjar bråka sinsemellan. Men det är ju just det med finansiering som jag ser det, säger Kristoffer Thomasson.

Både Sara Parfa Svonni och Kristoffer Thomasson, tror att en lösning kan komma med yngre förmågor.

- Hade man fått bort några av de äldre och in med lite nytt, då hade de nog gjort stor skillnad, säger Sara Parfa Svonni.

- Det är mycket äldre i dagens Sameting. Och jag skulle vilja se mycket nytt blod också. Yngre tror jag är väldigt öppna för mycket och äldre ser bara på ett sätt på det hela, säger Kristoffer Thomasson.

Lisa Utsi

Lisa Utsi Foto Alexander Linder, SVT Sápmi

Reporter, Sameradion
0980-75028

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: