Kaaresuvanto

Uppsving för kyrkan i Karesuando

3:28 min

Karesuando församling har under december dubblerat antalet gudstjänster och publiktillströmningen har mer än fördubblats. Det är ett engelskt turistföretag som tjänar pengar på Karesuando kyrka samtidigt som prästen är tacksam för alla besökarna.

I vanliga fall sjungs det Stilla natt i Karesuando kyrka, men under december kommer det extra mycket besökare som till exempel Terry McCracken med sin fru och två döttrar som i veckan sjöng Holy night, silent night.

- This is good. It´s nice to come across to Sweden. Nice to take two countries at the same time, säger Terry McCracken.

Karesuando församling ställer upp med sånggudstjänster för engelsmännen som besöker finska lappland och grannbyn Karesuvanto. Det har medfört att gudstjänsterna dubblerats från två till fyra i snitt varje vecka i december.

Församlingen har 1000 medlemmar som nu har möjlighet att gå på de speciella engelska sånggudstjänsterna som startade för två år sen men som stadigt ökat och hålls två gånger i veckan. Men det är få av församlingsmedlemmarna som deltagit och hört prästen Sven-Åke Nilsson välkomna de långväga kyrkobesökarna.

- Välkomna till Sverige och Karesuando församling. Hoppas ni ursäktar mitt uttal. Jag pratar sällan engelska, men ibland händer det.

Det handlar i dagsläget om över tusen engelsmän som besöker Karesuando kyrka i december månad. Turister som genererar klirr i kassan för det engelska resebolaget medan församlingen får några tusenlappar.

- Det täcker nog inte kostnaderna, säger Sven Åke Nilsson.

Hur gynnar det här Karesuando församling?

- Jag tror att det är trevligt att turisterna upptäcker församlingen. De kanske kommer tillbaka.

Lars-Ola Marakatt

070-180 05 41

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: