Sametinget

”Inga karriärmöjligheter"

2:29 min

Den som är sametingspolitiker får offra mycket av sin fritid och är oavlönad. Det kan vara ett par av orsakerna till att så få unga satsar på politiken.

Paulus Kuoljok, ordförande i Sametingets ungdomsråd, är medveten om problemet med att samepolitiken intresserar så få unga och ser det som sitt ansvar.

- Det finns väldigt få unga som är villiga att engagera sig politiskt och då om man är någolunda intresserad eller som jag, väldigt intresserad. Då tycker jag man måste ta sitt ansvar, säger Paulus Kuoljok.

Han tror att anledningen till att samisk politik engagerar så få unga är att det inte finns några karriärsmöjligheter.

- Som Sametingspolitiker får man offra ganska mycket av sin fritid. Och just att vi samepolitiker har så låga partistöd, så innebär det i stort sett att man jobbar helt oavlönat.

Sameradion har tidigare berättat att medelålder är 47 år i Sametinget, och att bara två är yngre än 30 år. Mattias Harr, ordförande för Saminuorra, har också hört om den hårda debattkulturen i Sametinget, som han menar kan vara en bidragande orsak till att ungdomar inte vill satsa på politik. Det här är något han tror kan skrämma ungdomar från politiken.

- Jag tror att politikerföraktet är ganska stort i svenska Sápmi. Jag tror det beror på hur Sametinget arbetar. Jag tror du har väldigt svårt att hitta någon som tycker att Sametinget fungerar bra idag. Och därför är det också svårt att hitta ungdomar.

Både Paulus Kuoljok och Mattias Harr tror att bättre ekonomiska möjligheter skulle göra att ungdomar engagerar sig politiskt.

- Mer pengar är en väldigt stor anledning. Att ha en större stab kring partierna och kring tinget i allmänhet, säger Mattias Harr.

"Behövs nytt blod i politiken"

Det behövs fler ungdomar i den samiska politiken för att Sametinget inte ska bli ett pensionärsfäste. Men vad säger ungdomar idag, vill dom satsa på en karriär i samepolitiken?

Lisa Utsi

Lisa Utsi Foto Alexander Linder, SVT Sápmi

Reporter, Sameradion
0980-75028

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: