Stockholm (TT)

Snart inget prat i (mo)bilen

Trafiksäkerhetsverket i USA vill förbjuda användning av mobiltelefon under bilkörning. Sverige är det enda land i EU som helt saknar restriktioner om mobilanvändning vid bilkörning, men nästa år kan situationen ändras

Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) ska på regeringens uppdrag granska forskning på området och komma med förslag på åtgärder. Forskarna tror inte att enbart ett förbud är bästa lösningen.

-För att en lag ska fungera bra måste den också förstås och accepteras av dem som ska följa den. Det är ju enligt lag förbjudet att stjäla och göra inbrott, men ändå måste vi ha lås på våra dörrar och olika larm, säger Katja Kircher på VTI.

Inget land i EU har totalförbud mot mobiler under bilkörning. De flesta länder tillåter endast handsfree-samtal, men lagarna följs dåligt.

-Effekten av en sådan lag håller i sig något år, därefter faller man tillbaka i sitt gamla invanda beteende.

Den som pratar i mobiltelefon kan ju redan i dag fällas för vårdslöshet i trafik om det går att visa att det orsakat olyckan, säger Kircher.

Under våren ska forskarna på VTI göra ytterligare studier av hur mobiltelefoner och annan teknisk utrustning påverkar trafiksäkerheten. När den rapporten lämnats kommer regeringen att ta ställning till ett lagförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista