Sápmi

Kryddstark hund inget för vargen

En fruktansvärd kryddblandning som är 300 gånger starkare än tabasco. Det är Calle Ekströms affärsidé som ska skydda jakthundar från vargangrepp.

Han tillverkar skyddsvästar med kryddfickor som jakthundarna får bära. Går vargen till attack och tar sig en hundtugga får den skylla sig själv. Ingen doft känns förrän kryddpåsarna är sönderbitna. Då är den desto värre.

Calle Ekström säger till tidningen Jakt & Jägare att han får ha andningsmask på sig när han blandar sörjan i verkstaden.

Om det hela fungerar i praktiken är det ännu ingen som vet. Ett antal väster är ute och används av jägare, men ännu finns inget vargangrepp rapporterat på någon av de kryddförsedda hundarna.

Tidigare har Calle Ekström gjort försök med el i västarna för att hålla vargen borta men hittade ingen bra lösning. Han tror mer på kryddvästen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista