1 av 2
Per-Isak Juuso i sin verkstad i Mertajärvi. Foto: Lars-Ola Marakatt.
2 av 2
Halssmycken är det som nu gäller för Per-Isak Juuso. Foto: Lars-Ola Marakatt
Nearvá

Per-Isak Juuso får stipendium

Slöjdaren och konstnären Per-Isak Juuso belönas med ett arbetsstipendium på 200 000 norska kronor av samiska konstnärsrådet.

Stipendiet är ett välkommet tillskott för att utveckla den samiska slöjden säger Per-Isak Juuso
–  När man får ett stipendium har man ju andra möjligheter att vidareutveckla sitt arbete. Man kan planera sitt arbete på ett helt annat sätt.

Per-Isak Juuso, 59, från Mertajärvi i nordligaste Sverige har jobbat som slöjdare sen 1985 och är en av sameslöjdens förnyare och utvecklare. Han har de senaste tio åren haft 16 utställningar runtom i världen. Japaner, Kanadensare, Islänningar och amerikaner har fått skåda hans verk på nära håll. Kåsor designade och gjorda av Per-Isak Juuso kan kosta 30 000 och hans verk finns hos många storsamlare runtom i världen. Men slöjdyrket är ingen dans på rosor och ett arbetsstipendium är välkommet för att fortsätta att utveckla artisteriet berättar 59-åriga Per-Isak Juuso som även jobbar halvtid som lärare på samiska högskolan i Kautokeino.
– Man kan börja utveckla sina idéer utan att tänka på intäkterna.

Vad innebär det för samiskt konsthantverk?
– Man kan fördjupa sig i sina idéer och komma fram med någonting.  Det är väldigt utvecklande att få ett stipendium, både personligen och för konsthantverket. Det som kommer fram kan ge andra idéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".