Extra årsmöte för teaterstyrelsen

1:34 min

Nu ska styrelsemedlemmarna för Giron Sámi Teáhter utlysa ett extra årsmöte. Därmed spelar oklarheterna kring styrelseordförande Kristina Larsgrens avgång ingen roll. Det är dags för medlemmarna att säga sitt, säger vice styrelseordförande Siv Gunillasson.

Siv Gunillasson, vice styrelseordförande:

– Ja, oavsett hur det blir så blir det ett extra årsmöte. Och det är det årsmötet som avgör vem som blir ordförande, säger Siv Gunillasson.

Ord står mot ord om ordförande för teaterstyrelsen verkligen avgick under styrelsemötet i Jokkmokk förra veckan. Ledamöterna i teaterstyrelsen kan inte självmant avsätta en ordförande, men några hävdar att Kristina Larsgren själv valt att avgå. Oklarheterna gör att styrelsen för Giron Sámi Teáhter nu väljer att utlysa ett extra årsmöte för att besluta om ordförandeskapet framöver. Något som kan tolkas som en misstroendeförklaring, enligt Kristina Larsgren:

– Det är säkert rätt tolkat, men det är ju årsmötet som tillsätter och avsätter en ordförande, säger Kristina Larsgren.

Både vice ordföranden i styrelsen och teaterchefen påtalar att teatern är på uppgång och har god ekonomi, men frågan nu är hur framtiden för teatern kommer att se ut. Den nuvarande teaterchefen Lena Engqvist Forslund har bara anställning fram till augusti 2012, och eftersom vissa i styrelsen inte varit helt nöjda med Kristina Larsgrens ledning, kanske det kommer bli en ny styrelseordförande:

– Vi har framfört synpunkter från medlemmarna, till henne och då valde hon att lämna sin plats, säger Siv Gunillasson.

Vad var det för synpunkter? Ordförandeskapet?

- Ja, på styrelsearbetet, ja, säger Gunillasson.

Strider i teaterstyrelsen

Giron Sami Teahter. Foto: Emil Östlund/Sveriges Radio

#text=4953378# styrelse har havererat. Senaste månaderna har konflikter mellan ledamöterna eskalerat. Enligt ledamoten Siv Gunillasson avgick styrelseordföranden frivilligt vid det senaste mötet i slutet av förra veckan. Men den före detta ordföranden Kristina Larsgren håller inte med.

Tobias Poggats

Tobias Poggats

Sameradion
Reporter
0980-750 28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: