Många folkvalda gör sig inte hörda

1:26 min

Stora delar de folkvalda yttrade inte ett ord under plenum i Karasjok. Trots att den sammanlagda talartiden var över tio timmar så pratade 24 ledamöter mindre än tio minuter och tio av dessa pratade inte alls.

Sameradion har tidigare rapporterat om långa och många inlägg från ett fåtal sametingspolitiker, men granskningen visar också att många politiker på plenum i Karasjok pratade mycket lite, och ibland inte alls.

– Oftast är det vår partiledare som går upp i talarstolen och det har vi för det mesta som policy. Sen händer det ju att, när det verkligen är något man brinner för då går man ju upp och pratar, säger Agneta Rimpi från Jakt- och fiskesamerna. Hon var en av de politiker som valde att inte prata under plenum i Karasjok. 

Sammanlagt 37 ledamöter hade som ordinarie ledamot eller som ersättare möjlighet att göra sin röst hörd på plenum. Trots det var det tio ledamöter som inte yttrade ett ord.

Förutom tre i presidiet som av naturliga skäl inte ställde sig i talarstolen, så var det sju ledamöter som tyckte att tiga är guld. Men Agneta Rimpi tycker att man inte ska gå upp i talarstolen i onödan.

– Som folkvald person är det viktigt att man säger vad man tycker och vi alla har skyldighet att gå upp i talarstolen men då kan man säga så här: För att gå upp i talarstolen ska man ha någonting viktigt att säga.

David Rydenfalk

Reporter 
070-180 50 28

Hanna Nutti

Reporter, Sameradion
0980-75068

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: