Norge

Hederspris till utbildningspionjär

Läraren och politikern Edel Hætta Eriksen har tilldelats RiddoDuottar Museets hederspris för 2011. Edel Heatta Eriksen, som är 90 år, har allt sedan ungdomen främjat den samiska kulturen.

Som 12 åring bestämde hon sig för att bli lärare. Som lärare har hon verkat för att ge samiska barn utbildning på sitt modersmål. Hon var bland annat den första direktören för det samiska utbildningsrådet och ledde arbetet med att ta fram undervisningsmaterial på samiska.

Edel Hætta Eriksen har även haft en mängd positioner inom politik och kulturliv, samt fått utmärkelser för sina insatser av både Kautokeino kommun och Nordiska Samerådet. 1988 blev hon riddare av första klassen av St. Olavs orden.

Anna-Maria Ahlén

SVT Sápmi
0980-750 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: