Sápmi

"Låt renskötare bli vargskötare"

2:09 min

Författaren Karl Hedin lägger fram ett radikalt förslag gällande rovdjursförvaltningen.

  I sin bok "Varg och landsbygdsboende" föreslår Hedin att renskötarna istället ska bli vargskötare.

 – Problemet är ju dom problem som vargen orsakar för människorna, väldigt många har i varje fall känslomässiga åsikter och väldigt få har några insikter. 

Karl Hedin beskriver i sin bok att parterna i vargkonflikten är brukare, de som faktisk brukar marken som vargen gör anspråk på. Brukarna är oftast  markägare och jägare. Sedan kommer betraktarna, huvudsakligen människor som bor i städerna och de får enligt Hedin sina värderingar utifrån mediabruset. Sist finns den tredje gruppen som kallas för drivarna, som egentligen driver frågan att vi skall ha rovdjur i människors närhet och de är enligt Hedin inte valda utan de har valt sig själva

Hedin framhåller att det läggs ner omkring 200 miljoner per år på rovdjursförvaltningen. Det här är pengar som enligt Karl Hedin istället skulle kunna gå till samebyarna i norra Sverige och att de får ett ansvar för skötsel av hela området.

Hedin menar att om samebyarna tycker att det är en bra idé som gör att de kan bo kvar och leva i området, så kan det vara genomförbart.

 – De kanske tycker att det är vettigare att förvalta en total nationalpark som innebär att man istället för att slakta ren ser till att hålla en balans mellan bytesdjur och rovdjur, och så lever man på ett annat sätt, säger Karl Hedin.

Karen Eira

Sámi Radio
090-17 17 12

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: