Kommentarer på oenighet kring toleransnivåer

Naturvårdsverket vill inte sätta en högsta nivå för antalet ren som får finnas inom renskötselområdet. Det framkommer när Sametinget nu lämnar in sin rapport om hur man ska handskas med stora rovdjur inom renbetesområdet.

Naturvårdsverket har skickat in ett yttrande till landsbygdsdepartementet där man säger att man inte kan skriva under alla delar av den utredning som Sametinget haft i uppdrag att ta fram. Bland annat vill man inte sätta en fast högstanivå för antalet rovdjur inom renskötselområdet.

– För att se konsekvenserna måste man ju också enligt mig ha satt igång förvaltningsverktyget i praktiken eftersom det bygger på en viss typ av situationer, säger Lars Ove Jonsson, som varit Sametingets representant i arbetsgruppen som gjort utredningen.

Enligt enhetschefen för biologisk mångfald på naturvårdsverket, Mark Marissink, beror detta på att man inte vad som kommer att hända om man sätter en fast toleransnivå:

 – Ja, den viktigaste saken är ju själva toleransnivån där Sametinget föreslår fem procent, och vi säger att vi i dagsläget inte riktigt kan bedöma konsekvenserna av en sådan toleransnivå. Så vi kan inte föreslå den, säger Marissink.

Tidigare idag presenterade även Lars Erik Liljelunds sin . I den utredningen har man löst problemet genom att inte föreslå några nivåer på rovdjursstammarna, utan vill att Naturvårdsverket ska sätt nivåerna, med Sametinget som remissinstans.

Lars Ove Jonsson kan inte svara på om utredningen kring toleransnivåer kommer att tappa i trovärdighet nu när det råder oenighet inom arbetsgruppen.

– Det vet jag inte, det kan jag inte svara på. Det måste regeringen ta ställning till. Givetvis är det synd att båda parter inte är eniga, men tyvärr blev det inte så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: