Striden i Ruvhten Sijte går vidare

1:49 min

Om sametinget inte går med på minoritetssidans begäran att dela samebyn i två delar - så kan minoriteten komma att stämma samebyn - för att få del av rovdjursersättningarna. Säger Torbjörn Rensberg, som representerar minoritetsidan.

– Vi överväger ju det nu, om vi inte får framgång i den här delningsfrågan i samebyn. För det verkar ju väldigt svårt att komma överens med styrelsen, för det har vi ju försökt i flera år, säger Torbjörn Rensberg.

Efter åratal av interna konflikter så skickade minoriteten i Ruvhten Sijte ifjol in en ansökan till Sametinget, om att få dela samebyn i två delar.I ansökan skriver dom att avsikten är att bilda en ny sameby - Neassan Sijte, där Torbjörn Rensberg står som ordförande. Sametinget behandlar just nu ansökan, och har under tiden beslutat att stoppa den första delbetalningen av årets rovdjursersättning till Ruvhten Sijte, som är på 360 000 kronor. Den totala ersättningen till samebyn var ifjol 1,5 miljoner kronor.

Samebyns majoritet är kritisk och ordförande Edvin Rensberg har i vår tidigare rapportering sagt att det kan leda till att de går till domstol med krav på skadestånd av Sametinget.

Men Sametingets beslut att stoppa rovdjursersättningen gör ingen skillnad för minoriteten, eftersom dom inte fått ta del av nån rovdjursersättning under hela 2000-talet, enligt Torbjörn Rensberg, som menar att minoriteten har större skäl än majoriteten att ta saken till domstol:

– Det borde väl hellre vara vi som inte har fått någon rovdjursersättning, som överväger att stämma samebyns styrelse på stöld, för vi betraktar det som rena stölden, som dom har hållit på med i vart fall under hela 2000-talet, säger Torbjörn Rensberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio