Gárasavvon

"De har tolkat det så"

Före detta styrelseledamoten i Giron Sámi Teáhter, Elise Walkeapää har reserverat sig mot en förlängning av teaterchefens Lena Enqvist Forslunds tjänst. Med motiveringen, att hon inte är same. Nu anser sig Walkeapää missförstådd.
– Jag menade att det är viktigt med den samiska kulturkompetensen och språket, säger hon.

Elise Walkeapää kom inte på årsmötet i mars och nu är en ny styrelse vald till Giron sámi teáhter. När hon var styrelseledamot reserverade hon sig att förlänga teaterchefens kontrakt med motiveringen att hon inte har samiskt ursprung. 

Walkeapää vill att samisk teater ska bygga på samiska kulturtraditioner och med det samiska språket i centrum. Det måste enligt henne ledas av en chef som kan samiska och har den samiska kulturkompetensen. Hon menar att bristen på samiskspråkiga föreställningar har varit ett kännemärke för Lena Enqvist Forslunds fyra år som chef för Giron sámi teáhter. 

– Teatern måste höja statusen för samiska språket och ge den en offentlig arena. Och gå före och vara en tydlig aktör i den samiska kulturutvecklingen.

Hur tycker du att det har fungerat?
– Om man ser till det samiska språket har det inte varit mycket. Det är det som saknats bland annat.

I fjol hade Giron Sámi teáhter två premiärer. Arctic Performance knöt ihop serbokratisk och samisk kultur samt Byfinnar lappdjävlar och annat pack. Inget av föreställningarna hade samiska språket som förstaspråk.

Regleringsbrevet från jordbruksdepartementet vart huvuddelen av teaterns budget kommer från skriver i regleringsbrevet att sámi teáhter ska citat "utveckla en samiskspråkig teater med hög konstnärlig kvalité som är ledande inom samisk scenkonst”.  Och det är det här Elise Walkeapää hävdar att Lena Enqvist Forslund har misslyckats med:
– Språket är det första. För vi har inte haft samisk teater på samiska på väldigt länge. Det är viktigt, säger Elise Walkeapää

Vad säger du om den etniska debatten som blossat upp att en chef på samiska teatern måste vara same?
– Beaivváš sámi teahter i Kautokeino har i 30 år byggt upp en samisk arena. Där finns samiska och där finns samiska kulturella uttryck. Det måste vi börja bygga upp. Att vi får en stark samisk plattform och värdesätter det samiska språket. Sen kan chefen vara vem som helst, säger Elise Walkeapää.

Vem tycker du ska vara Giron sami teáhters chef?
– Det får vara vem som helst bara han eller hon har samiskt kulturkompetens och tar tillvara det samiska språket.

Revisorn skriver i sin rapport att du ska ha sagt att samiska teaterns chef ska vara same. Vart får han det ifrån?
– De har tolkat det så när jag kräver samisk kulturkompetens.

Vem vill du se som teaterchef, en same eller svensk?
– Den som har samisk kulturkompetens och jobbar för att stärka samiskan är välkommen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: