Fängelse för dödande av järv

Luleå tingsrätt har dömt två män i 30 årsåldern till fängelse för grovt jaktbrott  om vardera 1 år och 6 månader. De dömda ska utöver detta solidariskt betala skadestånd om 24.000 kr totalt, samt 500 kronor vardera till Brottsofferfonden. De döms för att med snöskoter ha jagad och kört över en järv i Arjeplogsfjällen i april 2010.

Avgörande för domen var att på den ena gärningsmannens skoter fanns blod som efter DNA analys visats tillhöra den dödade järven. Tingsrätten finner inte någon annan rimlig förklaring till detta än att den dödade järven transporterats på skotern.

Spår i snön från såväl järven som de båda dömdas skotrar gör att tingsrätten anser att båda männen har varit lika delaktiga i jakten. 

Advokat Hans Andersson har just tagit del av domen och kommer att rådgöra med sin klient. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: