Sápmi

Nya plattor att spisa till påsk

1:23 min

Påsken i Sápmi är inte bara en långhelg för påskfirande äggätare och skoteråkare men det har även blivit en helg då många samiska artister släpper sina plattor.

 I helg ger tre samiska artister ut sina verk. En av dem är Niko Walkeapää som sjunger om nya stigar. Niko Walkeapää säger att hans första tanke har varit att göra den musik som han själv vill göra och gillar.

Skivan har tagit ett och ett halvt år att göra tillsammans med producenten Georg Buljo. "Ođđa bálgát" är en av dom tio låtar på hans fjärde album som han döpt till "Gustu".

Niko Walkeapää är från Heattá på finska sidan har en lång meritlista. Han har vunnit norska spelemanspriset 2003, Sámi Grand Prix två gånger och var även med i förra årets SVT program Sápmi Sessions. Under påskafton har han releasekonsert där "Ođđa bálgát" är ett av numren.

Samtidigt ger även Elle-Márjá Eira och gruppen Sančuari ut sina nya skivor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio