Myndigheten som styrde samernas liv

Efter många års arbete är boken om Lappväsendet klar. Författaren Patrik Lantto menar att det är viktigt att beskriva detta kontrollorgan som styrde samernas liv i över 80 år.

 – Lappfogdarna inte minst har ju haft ett stort inflytande i vardagen, framförallt för de renskötande samerna, men i viss utsträckning även för de icke renskötande samerna, säger Patrik Lantto.

Lappväsendet inrättades i slutet av 1800-talet som en myndighet med tjänstemän, lappfogdar som skulle lösa tillfälliga problem såsom konflikter mellan renskötsel och jordbruk.

Men de dåvarande länsstyrelserna ansåg snabbt att lappfogdarna var oumbärliga eftersom de gav både bättre information och mer kontroll över samerna. Från 1910 och framåt utvidgades därför myndigheten med fler tjänstemän och Norrbotten delades upp i fler lappfogdedistrikt.

 – Det blir väldigt tydligt att lappväsendet mer och mer utvecklas till en form av kontrollinstans över framförallt då de renskötande samerna.

Patrik Lantto beskriver den här kontrollfunktionen som en av de mest centrala delarna i lappväsendets historia, något som haft stora konsekvenser för samerna som folk.

 – Lappväsendet har haft en väldigt central roll i att upprätthålla den här lapp-ska-vara-lapp politiken, det här med att samerna skulle vara renskötare och inget annat.

I sin bok om lappväsendet beskriver Patrik Lantto alltså historien och effekterna av lappväsendet. Idén till boken fick han under arbetet med sin avhandling som handlar om samerörelsen och den politiska mobiliseringen under den första halvan av 1900-talet.

 – Jag såg att det inte fanns något skrivet om lappväsendet, den myndighet som har stått i centrum för svensk samepolitik under drygt 85 år.

Lantto kunde inte göra så mycket av det här i sin avhandling. Men efter avhandlingen var klar bestämde han sig för att skriva en bok om lappväsendet, där han ville beskriva den mer ingående, vad den har betytt och gjort i svensk samepolitik.

Och nu är den alltså klar, boken om lappväsendet, en myndighet som Lantto menar stod i vägen för ett större samiskt självbestämmande.

 – Ja, men definitivt, det här är verkligen det helt motsatta.

Lappväsendet avvecklades 1971 och vikten av att synliggöra den här delen av den statliga samepolitiken har drivit Patrik Lantto att under flera år samla ihop material och skriva boken. Den är delvis finansierad av Centrum för samisk forskning, Vaartoe vid Umeå Universitet men han har också fått satsa en hel del egna pengar, hur mycket vill han inte säga.

Men hans önskebelöning för arbetet skulle vara att boken sprids och läses bland det samiska folket men även bland statliga politiker och tjänstemän.

 – Jag hoppas att de ska kunna lära sig lite grann om historien och se hur det har sett ut och kanske kunna vända ett kritiskt öga mot det de själva gör och den egna verksamheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: