Sametinget: Se upp för renarna

Inför påsken går Sametinget ut med en allmän uppmaning till alla som planerar att fira påsken i områden där det finns renar.

Det är inte bara häxorna som flyger till Blåkulla under påskhelgen. Många människor beger sig också ut på resa och ofta går färden mot fjällen där påsken firas både med skoter och skidor.

Av den anledningen går nu Sametinget ut med en uppmaning om att ta det lungt, eftersom renarna befinner sig i en känslig period. Dels beroende att renarna är på vandring mot fjällområdena och är svaga efter en lång vinter, samt för att vajorna är dräktiga.

Mycket människor i fjällen innebär också att renarna påverkas under en mycket känslig tid, skriver Sametinget och ber folk vara försiktiga. Uppmaningen riktas särskilt till dem som kommer till fjällen från andra håll och saknar kunskap om renars beteende och behov av betesro.

I ett pressmeddelande skriver Sametinget att skotertrafik och lösa hundar kan ställa till stora problem. Rådet till skoterentusiasterna är att använda skoterleder och färdstråk, samt att sakta farten och köra lugnt förbi om man möter renar.

Vissa områden är också avlysta helt och hållet från skotertrafik just på grund av renarnas behov av att vara ostörda och Sametinget framhåller att dessa förbud ska respekteras.

Till hundägarna är budskapet från Sametinget att hålla sina hundar kopplade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: