Ungdomsrådet saknar pengar för sin verksamhet

1:23 min

Sametingets ungdomsråd saknar pengar och kan därför inte fortsätta sitt arbete med unga samer. Pengabristen för rådet beror på att Sametingets budget har varit i obalans.

Under senaste plenum i Boden beslutade sametingets politiker att anta den handlingsplan som ligger till grund för ungdomsrådets arbete.

Planen säger att ungdomsrådet ska ha medel till att anordna konferenser och hjälpa till med att få i unga i den samiska röstlängden.

– Ungdomar är underrepresenterade i det politiska arbetet i Sametinget, så det är viktigt att vår röst får komma fram någonstans, säger ungdomsrådets ordförande Josefina Skerk.

Men i verkligheten räcker pengarna bara till några möten per år för ledamöterna i ungdomsrådet. Enligt Sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi har man varit tvungen att budgetera bort ungdomsrådets verksamhet.

– Du följde ju med och du såg ju den budget som vi hade inför plenum, och den hade ju redan underskott. Så vi måste ordna det också, så det är besparingar på alla håll.

Ungdomsrådet tvingas nu inleda samarbeten med valnämnden och språkcenterverksamheten för att kanske få medel därifrån, och därmed också kunna fullfölja det uppdrag de fått av plenum.

– Jag vet inte om man har tyckt att ungdomsarbete inte är prioriterat egentligen även om det finns så många fina ord och en sådan fin handlingsplan till oss, säger Skerk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio