Sameskolstyrelsen

Allvarliga brister i redovisningen

Sameskolstyrelsen har inte redovisat pengar som har med hyresavtalet att göra och får därför anmärkningar på sin årsredovisning. Totalt handlar det om över 100 miljoner kronor.

Riksrevisionen har i sin granskning av verksamhetsåret 2011 sett att det saknas uppgifter i Sameskolstyrelsens redovisning. Det handlar om pengar som gäller hyresavtalet för dom fem sameskolorna.

Sameskolstyrelsen har sedan 2001 ett hyresavtal med hyresvärden Specialfastigheter Sverige AB, som är ett statligt bolag. I kontraktet står det att om hyresavtalet inte förlängs så ska Sameskolstyrelsen ersätta hyresvärden för bland annat renoveringar som inte täcks av den ordinarie hyran.

Enligt hyresvärdens uppgifter till Riksrevisionen så är den totala summan för sådana här utgifter nu uppe i 102 miljoner kronor. Det här är alltså pengar som ska betalas till hyresvärden först den dag då hyresavtalet inte förlängs.

Men enligt Riksrevisionens granskning så saknas det uppgifter om dessa pengar i Sameskolstyrelsens årsredovisning. Riksrevisionen anser att uppgifterna borde varit beskrivet som en avsättning, det vill säga reserverade pengar, av Sameskolstyrelsen.

Om avsättningen hade redovisats så hade det påverkat Sameskolstyrelsens räkenskaper, konstaterar Riksevisionen och anser att den nuvarande årsredovisningen inte är rättvisande. Därför ger Riksrevisionen anmärkningen "avvikande mening" gällande Sameskolstyrelsens årsredovisning.

 – När Riksrevisionen avger en revisionsberättelse med en avvikande mening så är det i sig allvarligt, säger Riksrevisionens revisor Björn Sande till Ođđasat.se.

Riksrevisionen rekommenderar Sameskolstyrelsen att redovisa de här pengarna och även säkerställa hyresvärdens uppgifter om beloppet på 102 miljoner. Dessutom ska Sameskolstyrelsen klarlägga vad hyresavtalet betyder för verksamheten framöver.

Riksrevisionen har granskat 240 myndigheters årsredovisningar för 2011. Bara två myndigheter fick anmärkningen "avvikande mening", förutom Sameskolstyrelsen var det Havs- och vattenmyndigheten. "Avvikande mening" innebär enligt beskrivningen på Riksrevisionens hemsida att de drar slutsatsen att det finns väsentliga fel som är genomgripande och att årsredovisningen därigenom inte ger en rättvisande bild.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: