Jämtland

Nej till skyddsjakt på rovdjur

Länsstyrelsen i Jämtland avslår ansökningar om att få bedriva skyddsjakt i bland annat kalvningslandet på lodjur, järv, björn och varg i Handölsdalens, Mittådalen, Ohredahke, Ruvhten och Jijnjevaerie samebyar i Jämtland. 

Ansökningarna kommer från fyra samebyar som vill skjuta alla rovdjur som befinner sig i närheten av kalvningslanden, oavsett art och om de gjort skada på renskötseln eller inte.

Samebyarna menar att kalvningslanden är känsliga områden som måste fredas helt från rovdjur.

Men länsstyrelsen hänvisar till lagen och menar att det inte går att tillåta en generell decimeringsjakt. Avslagsbeslutet påverkar dock inte samebyarnas möjligheter till skyddsjakt när allvarlig skada befaras eller redan har inträffat, skriver länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: