Sälskinnsförbud slår hårt mot sameslöjdare

1:48 min

Nyligen polisanmäldes en försäljare under vårmarknaden i Arvidsjaur. Anledningen var att försäljaren sålde plagg gjorda av sälskinn  - och Sverige har sedan 2009 förbjudit all handel med produkter från säl.

Karin Vasara som är samisk slöjdare berättar att förbudet mot användning av sälskinn har påverkat henne som slöjdare.

– Det är klart att sånt här berör mig för att sälskinn var en stor del av min produktion. Men det är lagar och lagar måste man ju följa, berättar hon.

Efter att förbudet infördes så har den nordamerikanska sälmarknaden kollapsat, vilket drabbat även inuitsamhällena hårt. Trots att förbudet inte gäller deras sälprodukter så drabbas dom ändå av en minskad efterfrågan.

Karin Vasara har slutat att köpa sälskinn och producera plagg av sälskinn. Och hon berättar att man som slöjdare alltid måste ha en reservplan och anpassa sig.

– Idag måste en slöjdare ha ett intyg från länsstyrelsen i länet där skyddsjakten skett om man ska tillverka och sälja varor av sälskinn, det får dock inte ske i något större skala. Och om man importerar sälskinn så måste man ha intyg som visar att sälskinnet är från inuiternas jakt av säl, berättar Vasara. Två olika intyg som Karin Vasara idag inte har och till en början inte visste fanns. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: