Sameskolorna

Miljoner i underskott

1:34 min

Sameskolstyrelsen dras fortfarande med ett underskott och måste fortsätta med hårda besparingar. I dagsläget är det 2,5 miljoner kronor minus i kassan.

 – Får vi inte bort det här snabbt så lider ju skolan med det, säger sameskolstyrelsens ordförande Per Labba.

Redan i fjol somras konstaterade sameskolstyrelsen ett kritiskt budgetläge som pekade mot ett underskott på 3,7 miljoner för 2011. Största delen kommer av förre skolchefen Britt Sara Allas Labbas avgångsvederlag, som kostade sameskolstyrelsen totalt 2,6 miljoner.

Inför höstterminen i fjol infördes därför akuta besparingsåtgärder, som köpstopp på läromedel och förbrukningsmaterial. Det gjorde att sameskolstyrelsen lyckades frisera siffrorna, men underkottet är fortfarande alltså 2,5 miljoner.

Sameskolstyrelsens ordförande Per Labba aviserar fler besparingar framöver. Styrelsen har gett kansliet i uppdrag att se över och komma med förslag på var man kan spara utan att det ska drabba barnens skolgång. Innan det är klart så vill inte Labba gå in på vad besparingarna kan innebära.

 – Bästa sättet att spara är ju nedskärningar, men på vilka områden man ska göra det är där styrelsen måste ta steget ut och ta det ansvaret, och visar att man vill göra något.

Handlar det om att ta bort rektorstjänster eller lärare?
 – Nej, vi har inte diskuterat vad som måste göras utan det är ju en diskussion som måste komma upp framåt i tiden, säger Per Labba.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: