Överklagan avslogs

Mark och miljööverdomstolen avslog Laevas samebys överklagan av Bergstatens beslut att låta Kiruna Iron genomföra sina undersökningar i Rakkurijärvi.

I Januari i år beslutade Bergstaten att godkänna en arbetsplan enligt minerallagen. Bergstaten förordnade även att beslutet skulle gälla på en gång, trots att någon överklagade.

Samebyn ville istället att beslutet inte skulle gälla förrän det prövats av domstol. En av anledningarna var det dåliga betet.

Domstolen menar att man måste få till bra kommunikation mellan Kiruna Iron och Leavas sameby och på så sätt få reda på var renarna befinner sig. Och därmed ska arbeten kunna genomföras då risk för störningar är så liten som möjligt.

Det skriver Norrbottens kuriren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: