Gruvprojektet i Kaunisvaara

Ytterligare en viktig pusselbit i Northlands gruvprojekt i Kaunisvaara har nu fallit på plats. För idag presenterade företaget den färdiga logistiglösningen som ska få malmen från gruvan i Kaunsivaara till hamnen i Narvik.

- Vi har idag säkerställt huvudparten av logistiklösningen genom ett avtal med PEAB vad gäller transporterna från Kaunisvaara till Pitkijärvi i lastbil. Vi har skrivit ett avtal med Kiruna Wagon avseende vagnarna som ska transportera järnmalmen. Vi har även skrivit ett avtal med Gree avseende operationen i Narviks hamn. På det sättet har vi då säkerställt den för oss oerhört viktiga logistikdelen i projektet, säger Karl Axel Waplan VD Northland Resourses.

Från gruvan i Kaunisvaara kommer malmen att flyttas med hjälp av Lastbil, 160 kilometer till omlastningshallen i Pitkijärvi där malmen senare lastats på tågvagnar för vidare transport till hamnen i Narvik:

Det blir PEAB som kommer att ansvara för leveranserna med lastbil efter landsvägen. Avtalet sträcker sig mellan 2013 och 2021 och är i pengar värt runt 5 miljarder kronor.

- Det här är det största industriavtal som PEAB koncernen har tecknat. Så det är ju helt klart att det är jätteviktigt. Vi är väldigt nöjda, både från PEAB:s sida och Northlands sida att vi har hittat ett avtal under dem här förutsättningarna, säger Peab:s verksamhetsansvarige Lars Olofsson."

Och det handlar om väldiga volymer som ska transporteras. Var sjunde minut, dygnet runt, 365 dagar om året kommer en lastbil lämna gruvan i Kaunisvaara för att köra malmen till omlastningshallen i Pitikjärvi och det skapar såklart en hel del nya arbetstillfällen i regionen.

- Vi behöver ungefär 300 lastbilschaufförer plus att vi har en stab på cirka 20 personer som kommer att handha det här projektet, säger Lars Olovsson från Peab-koncernen som även fått i uppdrag att bygga ut Fagernesterminalen vid hamnen i Narvik i Norge för Northlands räkning. Det kontraktet är värt 400 miljoner kronor."

David Zimmer
SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: