Sameskolstyrelsen fast i dyrt hyresavtal

3:13 min

Ett hyresavtal för de fem sameskolorna har satt Sameskolstyrelsen i en svår sits. Om avtalen inte förlängs så måste Sameskolstyrelsen betala ut över 100 miljoner kronor till hyresvärden.

Sameskolstyrelsen har beslutat att strid mot det här avtalet och Sameskolstyrelsens ordförande Per Labba vill också skjuta över ansvaret på staten.

I juli 2001 tecknades hyresavtalet med bolaget Specialfastigheter AB, ett bolag helägt av staten. För sameskolorna i Tärnaby och Karesuando skrevs hyrestiden till 10 år och för Kiruna, Gällivare och Jokkmokk gäller avtalet i 15 år.

I kontraktet står det att om hyresavtalet inte förlängs så ska Sameskolstyrelsen ersätta hyresvärden för bland annat renoveringar som inte täcks av den ordinarie hyran.

– Konsekvenserna är ju att får vi inte ökat kreditanslag då blir det ju problem men jag kan tänka mig att staten måste ju på något sätt gå in och reglera det här det är deras skyldighet som jag ser det. De måste ta sitt ansvar de också, de är ju delaktiga i hyreskontraktet som jag ser det i alla fall. Det är ju bara vi på sameskolan som har ett sånt här kontrakt, säger Per Labba

Enligt hyresvärdens uppgifter till Riksrevisionen så är den totala summan för sådana här utgifter nu uppe i 102 miljoner kronor. Det vill säga, sameskolstyrelsen måste förlänga avtalet eller betala 102 miljoner.

– Ja, det är klart drivs det här till sin spets så är det allvarliga konsekvenser det måste man ju tillstå. Men förhoppningarna är ju att statsmakterna går in och reglerar det här. Det är det enda som jag ser kan hända i det här fallet, säger Labba.

Men Sameskolstyrelsen får revisorskritik för sin hantering av den här eventuella hyressmällen. Riksrevisionen påpekar nämligen i en granskning att det saknas uppgifter om avtalet i sameskolstyrelsens årsredovisning.

Riksrevisionen rekommenderar därför Sameskolstyrelsen att redovisa pengarna och även säkerställa hyresvärdens uppgifter om beloppet på 102 miljoner. Liknande kritik har endast drabbat två av 240 granskade myndigheter under 2011.

– Vi har inte känt till dem på det viset alltså. Det har ju aldrig liksom uppdagats att det ska, att det bör göras, och det är ju ingen som haft det uppe till diskussion heller. Det är väl nu fört i årsskiftet när vi hade diskussioner med riksrevisionen med representanter där vi lyfter upp frågan och informerar dem om hur vi ligger till med skulderna. Och då uppstod den här anmärkningen i revisionsberättelsen också, säger Labba

Sameskolstyrelsen skriver i ett svar till Riksrevisionen att de för löpande diskussioner med både Specialfastigheter och utbildningsdepartementet om den här frågan.

Senare denna månad ska en delegation från Sameskolstyrelsen träffa Specialfastigheter för att diskutera hyresavtalet och de ihopsamlade utläggen på 102 miljoner kronor.

Sameskolstyrelsen skriver i sitt svar till Riksrevisionen att de också kommer att bestrida delar av avtalet och ta hjälp av en jurist för detta.

 Sameskolstyrelsen avvaktar därför med att förändra sina årsredovisningar innan de kommit överens med Specialfastigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: