Journalistprogrammet som ger jobb

2:03 min

15-16 april är sista ansökningsdag till högskolorna och universiteten runt om i Sápmi.

Och för den vill vara säker på att få jobb direkt efter studierna, så är journalistprogrammet på Sami Allaskuvla ett säkert kort. Det säger Ole-Rune Heatta NRK Sapmis programredaktör.

- Du har en väldigt stor chans, för NRK håller på och utvecklas och expandera, SVT gör det och Sveriges Radio gör det. Och i tillägg så är samiska medier i expansion, säger Ole-Rune Heatta.

Den samiska journalistutbildningen hålls på Samiska Högskolan i Kautokeino. Utbildningen är 3-årig, modern teknik lärs ut tillsammans med teori och praktik. Torkel Rasmussen är Högskolelektor på Samiska Högskolan.

- Om man vill bli en samisk journalist, så är det det helt klart den platsen som du får bäst utbildning på, och här blir du också bäst rustad till att jobba med det senare, säger han.

Men ett krav för att komma in på utbildningen, är att man pratar samiska. Men även om man inte har samiska som modersmål så finns det möjligheter att lära sig språket på Sami Allaskuvla, berättar Torkel Rasmussen.

- Men då har vi väldigt bra kurser i samiska från nybörjarnivå upp till mastergrad. Men för att kunna följa med på undervisningen och fungera på samiska så måste du läsa upp till det vi kallar för semester-ämnesnivå. 

Men även om Kautokeino med sina 3 000 Invånare är ett litet samhälle, så finns det ändå ett levande studentliv. Helli Peitikäinen, från Finska Muonio trivs bra och menar att det är en internationell plats, vilket också Ester Dorsman från Holland är ett levande bevis på. Hon befinner sig just nu i Kautokeino för att arbeta med ett snöprojekt. Och även hon är fascinerad av den samiska atmosfären.

- Atmosfären är väldigt speciell här i Lappland och bland det samiska folket. Alla är så vänliga här, säger Dorsman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio