Jörgen Stenberg på väg till Hamburg

1:32 min

Samiska artisten Jörgen Stenberg åker till Hamburg idag för att under helgen delta på samiska dagarna. Där han ska synliggöra samisk kultur för européerna.

Det är på Etnografiska museet i Hamburg som de samiska dagarna kommer att hållas till under helgen. Det är en utställning som sedan februari handlat om nomadfolk från världen över. I helgen handlar utställningen om samer.

- Vi ska dela med oss av samiskt kultur på olika sätt. Jag ska ha två jojkkonserter och lite workshops med slöjd, säger Jörgen Stenberg.

Andra samiska artister som kommer delta under samiska dagarna är Ola Stinnerbom som ska hålla en dans och jojk föreställning, och Skaidi med Inga Juuso.

Jörgen Stenberg fortsätter att berätta att det blir en traditionell jojk konsert. Konserten kommer vara lite grann som konserten i stora gamla hallen under Jokkmokks vintermarknad.

Han upplever att intresset för samisk musik är ganska stort i Europa och säger, att intresset för samisk musik växer.

Förväntningarna inför helgens samiska dagar i Hamburg är stora. Stenberg hoppas att det kommer mycket folk till etnografiska museet under helgen.  Han säger att han tycker det är spännande att få åka iväg utanför Sapmis gränser.

-Spännande och roligt att få åka iväg och jobba med det som man verkligen brinner för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio