1 av 7
Ylva Gustavsson, Saskia Husberg, Boris Glibusic, Anna Åsdell. Foto: Marit Kuhmunen
2 av 7
Saskia Husberg, skådespelare. Foto: Marit Kuhmunen
3 av 7
Alla skådespelare. Foto: Marit Kuhmunen
4 av 7
Foto: Marit Kuhmunen
5 av 7
What´s Up Sápmi föreställning. Foto: Marit Kuhmunen
6 av 7
Teaterföreställning. Foto: Marit Kuhmunen
7 av 7
Skådespelare på föreställning. Foto: Marit Kuhmunen
Sápmi

Samisk teaterpjäs i både radio och TV

1:58 min

Den uppmärksammade teaterpjäsen Whats up Sápmi fortsätter att röna framgångar.Nu ska både Sveriges Radio och Sveriges Television sätta upp pjäsen.

På Giron sámi teahter repeteras Whats up Sápmi som bäst just nu - teatern ska ut på turné till Västerbotten, Jämtland och till barnteaterfestivalen Bibu i Lund. På torsdag är det nypremiär i Östersund - dessutom ska både radio och TV nu göra pjäsen.

- Det känns jätteroligt. Ett erkännande för samiska teatern och samisk kultur, säger regissören Fransecsa Quartey.

Det är SVT:s och Dramatens gemensamma teaterbiennal Puls på Sverige som har valt ut Whats up Sápmi som en av fyra nyskrivna pjäser som ska visas till hösten. Puls på Sverige inleddes 2006, med syftet att sprida nyskriven dramatik från hela Sverige.

- Temat för Whats up Sápmi är ovanligt men mycket viktigt, nämligen att leva i två kulturer. Det är nya, unga ansikten i ensemblen som har något viktigt att säga, säger Gunilla Jensen, dramaturg vid SVT och medlem av urvalskommittén.

- Vi har framförallt valt pjäsen för att det är en bra pjäs och temat om vem som är same är fantastiskt, säger Ditte Feuk, SVT:s projektledare.

Nio ungdomar får ett SMS med uppmaningen att samlas vid en skogsdunge i anslutning till en samisk festplats. Avsändaren är okänd, men budskapet är provocerande: Vem av er är en äkta same?

Det är inledningen och det bärandet temat på pjäsen Whats up Sápmi - nämligen samisk identitet och livsvillkoren för unga samer idag. Manuset bygger på intervjuer med 27 unga samer som bearbetats av manuförfattaren Erik Norberg och regissören Fransesca Quartey. Ylva Gustavsson spelar en av rollerna i pjäsen och hon har själv berörts starkt av pjäsen.

- Första gången jag läste manuset så högg det till i hjärtat. Allt som sägs i manuset är sagt av unga samer, säger Ylva Gustafsson.

Föreställningen Whats up Sapmi har väckt stor uppmärksamhet och fått god kritik. Pjäsen har turnerat runt om i landet och förra våren spelades den för utsålda hus på Dramaten i Stockholm.

I maj återkommer ensemblen till Stockholm och den 12 maj spelas Whats up Sápmi in för publik på Dramaten och i slutet på september visas den i SVT.

Veckan innan midsommar spelas dessutom en radioteater in, också den sänds ut till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista