Ammarnäs

Hundriven ren stoppar jaktträning

All jaktträning med stående fågelhundar stoppas i Ammarnäsfjällen sedan en hund rivit en ren så illa att den fick avlivas.

- Tyvärr skadar detta förtroendet som vi byggt upp med samebyarna, säger Rune Tovetjärn, jaktsamordnare.

och uppmanar nu andra i länet att stoppa all träning i fjälltrakterna.

Händelsen inträffade i lördags då några medlemmar ur Västerbottens fågelhundsklubb tränade sina hundar på fjället utanför Ammarnäs. Träningen går ut på att söka och stå för ripor. Vid träningen skjuts inga ripor.

- Jag har polisanmält händelsen och har haft samtal med alla berörda parter. Renägarna är naturligtvis upprörda. För att vi jägare skulle få träna hundarna så var det under förutsättning att inte renar skadades.

Hundägaren har ett strikt ansvar. Det var sagt innan träningen att om det fanns ren i närheten skulle hundföraren avbryta direkt, säger Rune Tovetjärn till Västerbottens kuriren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista