1 av 2
Vykort som fanns med på utställningen. Foto: Privat
2 av 2
Kolt och sjal som fanns med på utställningen. Foto: Privat

Sned bild av samer på etnografiskt museum

1:07 min

Etnografiska muséet i Hamburg ställde ut nidbilder på samer och hastigt ihopslängda koltar och sjalar, då de hade en utställning med temat samer förra veckan. Jörgen Stenberg som var där för att hålla workshops tycker att de kunde gjort bättre ifrån sig.

– Man blir ledsen helt enkelt , det får man väl säga, man skall kanske inte förvånas heller, för att okunskapen kring det samiska finns var en man vänder sig, i olika sammanhang, säger Stenberg.

Jörgen Stenberg åkte till Hamburg förra helgen och var med på samiska dagar på Etnografiska muséet i Hamburg där han och andra skulle dela med sig av samisk kultur. Jörgen Stenberg hade två jojk-konsärer och slöjdworkshops. Etnografiska muséet har en utställning om nomadfolk från hela världen och förra helgen handlade utställningen om samer. Jörgen Stenberg vart ledsen när han såg utställningen , många folk var representerade på ett bra sätt, men vad gällde samerna så hade man i princip glömt bort den biten. Men han säger att han inte är speciellt förvånad.

– Man kan ju förvänta sig i det där sammanhanget när man forskat i nästan 10 år på nomadfolk i hela världen - att man på något sätt skall kunna belysa det nomadfolk som fanns närmast lite bättre, berättar Stenberg.

Jörgen Stenberg berättar att det var bara en monter med samiska saker, bland annat en kvinnokolt med sjalen bara in slängd i barmen, och det syntes att man inte hade vetat vart sjalen skall vara och bara ställt ut ändå. Men det Jörgen Stenberg tycke var värst var att man satt ut nidbilder i form av vykort på utklädda  samer från norra Finland, som var svartmålade i ansiktet och låtsas vara samer. Jörgen Stenberg säger nu att han ska ta kontakt med universitetet i Leipzig för att diskutera hur man kan förbättra arbetet framöver.

– Man får ju ont i magen. Istället  för att sprida kunskap så  sprider man bara vidare dom nidbilder som kanske redan finns sen förut det är ju både alvarligt och synd på sådan stor sammanhang, säger han. 

Karen Eira

Sámi Radio
090-17 17 12

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista