Terje Raattamaa. Foto: Hanna Nutti / Sameradion

5.000 nya jobb i nordligaste Sverige

"Gruvan är loket"
2:09 min

Idag offentliggör arbetsförmedlingen arbetslöshetssiffror för mars månad. Kiruna kommun har landets lägsta arbetslöshet.

Terje Raatamaa chef på arbetsförmedlingen i Kiruna och Pajala skriver nu upp sin prognos och säger att det kommer att skapas 5.000 nya jobb i norra Sverige:

– Gruvan är loket. Det är LKAB som öppnar möjligheten till att andra näringar också blomstrar. Det tillkommer transport och service. Det är turistnäringen som också får ta del av det på ett positivt sätt. Alla får ta del utav det med offentliga sektorn med barnomsorg och skola, säger  Terje Raatamaa

Arbetslösheten i Kiruna är lägst i landet. 5 procent, eller närmare 500 personer är arbetslösa. Vilket är en halvering bara på tre år. Det visar arbetsförmedlingens statistik för mars månad som offentliggörs idag.

Även i Pajala är det rekordfå arbetslösa. På 90-talet hade Pajala en arbetslöshet på nästan 20 procent som nu är nere i 11 procent. Vilket är över riksgenomsnittet på 8,5 procent. Men då behövs det bland annat 300 chaufförer som ska köra järnmalmen som ska utvinnas i Kaunisvaaragruvan. Och det räcker inte med det. Räknar man med LKAB:s pensionsavgångar närmaste åren kommer det behövas 2 000 personer i dom tre gruvkommunerna i norr redan inom två år räknar Terje Raatamaa med.

Hur gör ni för att locka hit folk?

– När gruvnäringen är i bräschen så har vi en gruvförmedling som har ett nationellt uppdrag. Vi har nu fem anställda i Kiruna men har ett nationellt uppdrag i Sverige att informera om gruvnäringen. Hur det är att jobba inom gruvnäringen och vilka yrkesgrupper som behövs, säger Terje Raatamaa

På fem års sikt tror Terje Raatamaa att det behövs hela 5000 personer till malmfälten och Pajalagruvorna och med pluseffekter som blir inom andra sektorer. Flaskhalsen är nu att hitta bostäder och locka folk som pendlar att bosätta sig där jobben finns.

– Det är det som är ett dilemma. Att det blir fly in- fly out. Det blir inga skattepengar till kommunen. Och det är ett dilemma för att få en tillväxt i kommunen för att få invånare och bostäder, säger Terje Raatamaa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".