Skolmodul sameskolan Kiruna. Foto: SVT Sápmi.
Giron/Kiruna

"Ibland får jag undervisa själv"

Arbetslösheten är rekordlåg i Kiruna. Så låg att det är svårt för sameskolorna att hitta vikarier. Rektorn för sameskolan i Kiruna Britt-Inger Sikku ser det som en svår uppgift att lösa.

– Vi har höjt lönerna för vikarier men det är ändå ett för stort glapp, säger Britt-Inger Sikku. 

500 personer är arbetslösa i Kiruna i kommunen där det bor 23 000 personer. På sameskolan i Karesuando och Kiruna har man svårt att fylla vikariebehovet.

– Vi har svårt att hitta vikarier och ibland är jag tvungen att själv undervisa för att täcka upp när lärare inte kan ställa upp för varandra, säger Britt Inger Sikku.

Sameskolan har höjt lönerna för vikarier från 105 kronor i timmen till 125 kronor i timmen. Men fortfarande är det svårt att hitta lärare.

– Vi har höjt lönerna för vikarier men det är ändå ett för stort glapp till vad folk får om det jobbar för entreprenörer knutna till gruvindustrin, säger Britt-Inger Sikku rektor på sameskolan i Kiruna.

Hur ska man lösa problemet?

– Det vet jag inte, säger hon. 

Sameskolchefen Laila Stenberg är uppgiven. Hon har svårt att bara hitta lärare som behärskar samiska och att då även hitta utbildade lärare som kan ställa upp som vikarie ser hon som omöjligt.

– Det är nog på regeringsnivå den frågan måste lösas, Laila Stenberg. 

– Vi påtalar detta för regeringen i varje årsredovisning att lärare saknas och det har gjorts utredningar, säger Stenberg som i veckan ska träffa utbildningsdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".