Lycksele

Skola anmäld till skolinspektionen

"Det är jätteviktigt för den samiska ungdomen"
2:05 min

Elna Fjellström har kämpat i tre år för att hennes son, ska få samiskaundervisning på Tannbergsskolan i Lycksele. Undervisningen har fungerat dåligt, för att till slut, upphöra helt. Totalt rör det sig om fyra elever.

Efter misslyckade försök att få igång undervisningen igen, så valde föräldrarna, sonen och läraren, att anmäla Tannbergsskolan till skolinspektionen. 

– I och med att dom inte kan svara, och vi har provat på alla de sätt att få kontakt och få ett svar, så då var enda utvägen den här, att gå igenom skolinspektionen, säger Elna Fjellström.

Mattias Fjellström går sista året på gymnasiet i Lyckesele. Redan första året begärde hans mamma Elna Fjellström att sonen skulle få läsa samiska. Något som inte blev av. Andra året ordnade hon själv så att samiska-läraren Gunnel Heligfjell kunde undervisa och undervisningen satte igång den 7 oktober förra hösten.

Men det senaste läsåret har undervisningen helt upphört, trots upprepade försök från föräldrarnas och lärarens sida.

Det ledde till att ärendet nu ligger på Skolinspektionens bord, vars uppgift är bland annat att granska skolornas verksamhet. Beslut i ärendet, tas senast innan sommaren.

Och nu kommer alltså Mattias Fjellström att gå ut gymnasiet utan fullständiga betyg i samiska.

– Jag tycker ju att det är fruktansvärt tråkigt i och med att Lycksele också är en Samisk förvaltningskommun nu. Och det ligger ju i ropet överallt det här med språket just nu. För det är jätteviktigt för den samiska ungdomen, för deras identitet och kanske att läsa vidare, säger Elna Fjellström.

Gunnel Heligfjell, är Mattias Fjellströms samiskalärare. Hon har jobbat i över 40 år som lärare. Hon säger att det är svårt att få samiska-undervisning att fungera i skolorna.  Men just i Tannbergskolan är det extra svårt:

– Det här tycker jag är extremt. Jag har ju jobbat i skolan i hela mitt liv, och jag upplever faktiskt att det är, att man inte tycker att det här är viktigt. Om inte skolinspektionen tar deras anmälan på allvar, så kommer kampen att fortsätta. Och om inte Sveriges myndigheter och Skolinspektionen kan hjälpa oss att få nån ordning på det här, så måste vi ju gå längre, säger Gunnel Heligfjell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".