Luleå kommun ska förbättra romernas situation

Arton kommuner anmälde sitt intresse att bli pilotkommuner för romsk inkludering. Luleå kommun är en av de fem kommuner som utsetts av regeringen. 

De andra är Linköping kommun, Malmö kommun samt Göteborgs och Helsingborgs stad.

– Det är glädjande att så många kommuner har velat delta i arbetet med att förbättra romernas situation. Det behövs ett systematiskt och långsiktigt arbete för att fler romer får chansen att gå ut skolan och komma i arbete.  Det övergripande målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som är icke-rom, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande.

De utsedda kommunerna har till uppgift att under perioden 2012-2015 arbeta med områdena utbildning, arbete, hälsa och social omsorg. Bidraget för varje kommun blir 700 000 kr var. Det ska användas till att bygga upp långsiktiga lösningar för att förbättra romernas situation och inkludering i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".