Egil Olli. Foto: Anna-Maria Ahlén / SVT Sápmi

Egil Olli: "Sametinget här hade reagerat"

Nu reagerar också presidenten för Sametinget på norsk sida mot att en lärare i Lycksele förbjöd två barn att prata samiska på skolan. Sametingets president i Norge, Egil Olli, säger det hemskt att höra detta – att det är som att gå 50-70 år tillbaka i tiden. Han säger också att om det hade hänt i Norge där samiskan är ett officiellt språk, så hade Sametinget reagerat starkt på en gång.

Två barn som går på Södermalms skolan i Lycksele förbjöds av lärare att prata samiska på skolgården. Sametingsordförande Per Mikael Utsi säger att Sametinget inte kan påverka det när det är en skolfråga, även om Lycksele är en av de samiska förvaltningskommunerna.

Sametinget agerar inte för språket på skolan

Lars Nila Lasko, Verddeviessu. Foto: Johnny Skoglund / SR Sameradion

Sametinget kan inte göra något åt att två pojkar blev tillsagda att inte prata samiska med varandra på rasten i Lycksele menar sametingets styrelseordförande Per Mikael Utsi. Men styrelseordförande i verddeviessu, Lars-Nila Lasko har redan agerat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".