Gaaltje vill starta nytt språkprojekt

"vi ska bevara det sydsamiska språket"
1:13 min

En av det mest hotade språken i världen är sydsamiska. Därför söker nu Gaaltje pengar till det två åriga projektet Jååktan-Jiirreden – ett projekt där de som deltar får lära sig sydsamiska med hjälp av traditionell kunskap.

– Mycket intresse för att lära sig traditioner och för att lära sig traditionella kunskaper samtidigt som man intresserad av språkbiten. Och då tänkte vi att "vi kanske kan slå ihop det här på nåt sätt". Göra två flugor i en smäll helt enkelt, säger Jerker Bexelius som är verksamhetsledare för projektet.

Språkträningen ska ske i en miljöer där det naturligt att använda det sydsamiska språket. Exempelvis i en kåta eller under renskötselarbetet. Alla aktiviteter som görs inom projektet kommer att dokumeteras för framtiden.

– Vi tänker oss genom att filma de aktiviteter vi genomför. Till exempel när man tar hand om renen och alla dess beståndsdelar. Då är tanken att vi ska göra det på det sydsamiska språket och man ska kunna använda terminologin där. Och samtidigt ska vi då filma det här, så att hela den här sessionen finns bevarad på film sen, säger Bexelius. 

Filmerna kommer sedan att användas som informations - och utbildningsmaterial. Jååktan-jiireden vänder sig till alla som vill lära sig sydsamiska och det som vill utveckla sitt språk.

– Ambitionen med här är ju att vi bevara det sydsamiska språket. Så det är klart det är den samiska befolkningen i området som är målgruppen. Men åldersmässingt så kan det röra sig om ganska sprida delar, tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".