Tomas Sevä, Muonio sameby.
Muonio Sameby

”Renskötseln får smaka på gruvornas baksida”

Problemet med lösspringande hundar som river renar har varit ett återkommande problem för Muonio sameby sedan flera år tillbaka. Och nu befarar Tomas Sevä att gruvetableringarna i Pajalatrakten förvärrar situationen.
- Det kommer medföra problem när 800 personer kommer till Pajala för att jobba och leva det fria friluftslivet där hundarna också ska vara lösa, säger Sevä.

Problemet är årligt återkommande. För bland annat tre år sedan hittade samebyn sju renar som lösspringande hundar dödat. Och nu har Muonio sameby har hittat 12 dödade honrenar som skulle kalva i maj.
- Problemen har ökat de sista åren, berättar Tomas Sevä. Och värre kan det bli.

Tomas Sevä rädd för effekterna av gruvetableringen i Pajala med tre dagbrott planerade och flera hundra nya människor i området. Det här kommer att förvärra situationen tror Tomas Sevä. Det är också något som de tagit upp med bolaget Northland Resources 

- Det kommer medföra problem när 800 nya personer kommer till Pajala och ska leva det fria friluftslivet där hundarna också ska vara lösa, säger Sevä.

Han vill att företaget Northland skapar en policy för anställda och entreprenörer där bland man tar hänsyn till rennäringen och använder friluftsliv med ansvar.
- Baksidan av gruvetableringen kommer rennäringen att ta del av. Mer folk i farten innebär också ett ökande friluftsliv och hundar som ställer till problem för rennäringen, säger Sevä.
- Vi har under lång tid fört goda samtal och lyssnat på samebyns åsikter. vi vet vad vi ska tänka på. Vi har inlett arbetet med policy för att på bästa sätt för att minimera störande moment som skulle tänkas uppkomma, säger Niclas Dahlström informationschef på Northland Resources.

Hundar har rivit ren i tre veckor

Lösspringande hundar har jagat och dödat renar som tillhör Muonio sameby. Hittills har nio döda renar hittats och sökandet efter skadade och döda renar fortsätter. Nu kräver renägaren Tomas Sevä en lagändring som gör att renägare får ha vapen på skotern för att skydda sina renar. Han kräver också att hundägarna ska ta större ansvar för sina hundar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".