1 av 3
Stefan Sunna Foto: Lars-Ola Marakatt
2 av 3
Sonen Stefan Sunna och Herbert Sunna tycker att de ska få tillbaka sin renskötselrätt som dom anser är fråntagen dem på fel sätt. Foto: Lars-Ola Marakatt.
3 av 3
Inga Sunna har många bilder på barnbarnen i sitt hem i Kangos. Foto: Lars-Ola Marakatt.
Sápmi

Utanförskap råder i Sattajärvi

"Man har ju varit som i utanförskap hela tiden"
2:44 min

Den fyrtioåriga konflikten i Sattajärvi koncessionssameby har orsakat ett sorts utanförskap. Så säger nya generationen Sunna om striden att få bedriva renskötsel i Sattajärvi koncessionssameby.

- Man har ju varit som i utanförskap hela tiden och vet inte om något annat, säger Stefan Sunna.

Hela den här historien tar sin början då senaste rennäringslagen träder i kraft 1971. Familjen Sunna där Stefan Sunnas far Herbert är en av fyra bröder som jobbar med renskötsel i Sattajärvi. Renskötseln har gått i arv i tre generationer. I och med den nya lagen får markägarna mer makt och får rösta och bestämma hur renskötseln ska bedrivas. Något som Sunnas motsätter sig.

Stefan Sunnas far och farbröder motsätter sig att behöva ha skötesrenar. Det här medför att markägarnas är utan en renskötare eller koncessionsinnehavare. Då utser Länsstyrelsen en ny och Sunnas kamp för att få fortsätta med renskötsel startar. I den här vevan föds Stefan Sunna som idag lever med effekterna av denna kamp mellan hans farbröder och markägarna och myndigheterna som pågått sen 70-talet.

Stefan Sunna kan inte bedriva renskötsel eftersom fadern har blivit av med renskötselrätten i koncessionssamebyn. Stefan livnär sig på turism och gruvarbete och har renar instängslade på gården istället.

- Det är klart att det blir en helt annan renskötsel. Du har ju inga marker och anläggningar.

Vad medför det?

- Det innebär ett helt annat arbete. Du har ingen trygghet. Du får ej vara någonstans med renarna. Du är hela tiden på någon annans område. Det finns inte plats för oss egentligen, säger Stefan Sunna.

Ärendet Sunna mot Sattajärvi är överklagad till kammarrätten men en överklagan har även gått till förvaltningsdomstolen. Ärendet har varit i rätten totalt sju gånger och där Stefans far och farbröder också vunnit. Men eftersom koncessionerna har varat mellan ett och fem år i taget har bara nya koncessionshavare valts av samebyn. Sista domen i förvaltningsrätten i november 2011 beslutades att Sattajärvi ska ha två koncessionsägare. De totalt 1400 renarna ska vara fördelade enligt följande. Nuvarande koncessionsinnehavare Hans Erkki ska få ha 300 egna renar och 500 skötesrenar. Herbert Sunnas bror Lars-Göran Sunna ska få ha 450 egna renar och 150 skötesrenar. Men det här är överklagat till kammarrätten som beslutat att beslutet inte får verkställas så länge ärendet ligger där. Och det är den domen som är överklagat till högsta förvaltningsdomstolen. Men som ärendet är nu får Stefan Sunna inte ha renar på naturbetei Pajala kommun.

Jan Ivar Rönnbäck som var tjänsteman på Länsstyrelsen när striderna var som hetast på 70-80-talet säger att med lite mindre tjurskallighet och mer samarbetsvilja från Sunnasidan, hade inte den här historien behövt pågå i fyrtio år. Han säger också att det inte står skrivet att koncessionsrätten ska gå i arv från far till son.

Vad hoppas du på nu när ni överklagar?
- Jag hoppas på att det ska bli bra. Att det som är fel ska bli rätt. Hade vi haft fel från första början då skulle det aldrig ha pågått så här länge. Det är min uppfattning, säger Stefan Sunna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".