Avlivad björn i kalvningsland. Observera renspåren i snön. Foto: Länsstyrelsen 2012
Neassa/ Tännäs

Björn skjuten mitt i kalvningsland

En björn som fanns mitt i kalvningslandet bland dräktiga vajor, skjöts på tisdagen i Ruvthen Sijtes sameby, Tännäs. Länstyrelsen i Jämtlands län beslutade på egen hand om skyddsjakt på björnen som beräknades orsaka stora problem i kalvningsområdet.

– Det var uppenbart att björnen skulle ställa till med stor skada bland renarna, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare på Länsstyrelsen, i ett pressmeddelande. Det är fullt med renar i området och dräktiga vajor och kalvar är lätta byten för en björn.

Från och med första januari i år kan Länstyrelsen själv fatta beslut om skyddsjakt, utan att någon part ansöker om skyddsjakt.

– Ofta upptäcks inte björnar i kalvningsland förrän skadorna redan inträffat, men eftersom vi nu påträffade björnen fattade vi beslutet utan att invänta en ansökan från samebyn, berättar Johan Nyqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".