Stefan Mikaelsson
Sametinget

Presidiet vill förändra plenum

"Det kommer att bli förändringar"
1:44 min

Sametingets presidium har besökt norska sametingets plenum i Karasjok och i samband med det har man haft överläggningar med norska sametingets presidium.

Sametingets ordförande Stefan Mikaelsson säger att det har varit inspirerande dagar i Karasjok och man planerar att presentera ett dokument om besöket vid nästa plenum i Tärnaby.

- Vi har ju haft en dialog med presidiet och har fått höra litegrann om de erfarenheter som man har och de råd som man kan ge. Vi har även sett arbetsordningen och sett hur man rent praktiskt arbetar i presidiet då man leder plenum. Vi har tänkt att synliggöra vårt deltagande vid plenum i Karasjok så att vi kan ha ett dokument kanske redan till maj plenum i Tärnaby, säger Stefan Mikaelsson.

Stefan Mikaelsson säger att presidiet ska ännu diskutera internt om vad man vill föreslå sametinget

- Vi ska försöka analysera de här dagarna. Vad vi kommer att föreslå det är ju svårt att säga i detalj, men en förändring av arbetsordningen och kanske också att man ser att presidiet får samma möjligheter som presidiet har här i Karasjok, säger Stefan Mikaelsson.

Men det finns det som man skulle kunna ta med direkt till sametinget i sverige

- En sak som jag skulle kunna ta med på en gång. Det är antalet repliker men sen har man även tydliggjort för talarna när deras tid håller på att ta slut, man synliggör det på ett väldigt effektivt sätt. Det är sånt som vi kan ta till oss nu med en gång, säger Mikaelsson.

- Så man kan förvänta sig att det blir några förändringar på sättet som svenska sametinget håller sina plenum?

- Ja, det kommer att bli förändringar. Det måste bli förändringar och exakt vad de består i det har vi ju inte hunnit diskutera i presidiet men vi har ju lite tid på oss fram till plenum i Tärnaby. Så det kommer att bli förändringar, säger Stefan Mikaelsson.

Kjell Marainen och Maria Saijets NRK Sápmi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".