Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Eugenia Skårpa väver skoband. Foto: Privat

Nätverk - en modern variant av dagens sameföreningar

"Syftet med föreningen är att sprida kunskap"
1:41 min

På samernas nationaldag år 2007 bildades "Samiska Nätverket i Linköping", som kan beskrivas som en modern variant av dagens sameföreningar.

Mari-Anne Sarri, är kassör i nätverket:

– Syftet med föreningen är ju att sprida kunskap om samer, Sveriges urbefolkning och minoritet, säger Mari-Anne Sarri.

Hon berättar också att dom oftas möts av en ganska stor okunskap om same, som oftast förknippas med renskötseln.

- Man berättar historien så de får veta om hur det har varit med förtrycket och koloniseringen, då blir man ju förskräckt, att ojojoj- har det verkigen varit så. Det är många som inte tror att det har varit så i Sverige, vi är ju kända som en demokrati ut i världen. Att den historien finns, det är nog inte så bekant, säger Mari-Anne Sarri.

Totalt har nätverket ett 50-tal medlemmar varav 10 stycken arbetar aktivt med nätverket. Mari-Anne Sarri berättar att nätverket på många sätt liknar den klassiska sameföreningen, med organisation och aktiviteter.

- I praktiken är det ju det vi är, men nätverk var det vi valde att kallas oss från början. Det kanske är ett lite modernare uttryck. Vi har ju ingen lokal, för det får vi inte bidrag till längre. Det var kanske därför vi valde att kalla oss nätverk, säger Mari-Anne Sarri.

Linköping ligger i Östergötland och det bor cirka 145 000 invånare i kommunen. Linköping är också en känd studentstad, med 25 000 studenter. Och Mari-Anne Sarri, berättar att just studenter och ungdomar är något som nätverket vill locka till sig.

- Vi skulle vara jätteglada om vi fick in ungdomar, det har vi kämpat för. Vi hoppas ju på sikt att det kommer, säger Mari-Anne Sarri.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".